Legal Matters/Rules of the Road 6

This test contains 35 questions from the Legal Matters/Rules of the Road category. You must score 31 out of 35 to pass. You may check your answers as you progress or wait for your final score after finishing your test. Best of luck!

Tests Taken

Last Score

Average Score

Your Progress

Quick view of test questions. Click question box to reveal correct answer.
A No U-turn allowed.
B Parking allowed during business hours.
C Traffic can overtake.
D U-turn allowed during daylight hours.
Correct Answer: A No U-turn allowed.
Explanation: You must never do a U-turn on any stretch of road with a continuous white line along its centre. The restricted vision at such places would make doing a U-turn very unsafe.
A Vehicles may cross the line for a short time.
B Vehicles may not cross or straddle the line.
C Vehicles may park during daylight hours only.
D Vehicles may perform a U-turn.
Correct Answer: B Vehicles may not cross or straddle the line.
Explanation: You must not cross or straddle a continuous white line in the centre of the road unless you wish to enter land or premises and it is safe to do so.
A Garda checkpoint to the left.
B Service station ahead.
C This lane closed - keep left.
D Toll collector operating lane.
Correct Answer: D Toll collector operating lane.
Explanation: This sign is used at toll plazas to direct traffic into a lane where the toll charge may be paid directly to a cashier. This lane would normally be used by motorists who have neither the exact change nor an electronic tag on their vehicle.
A Cashier in this lane.
B Coin basket in this lane.
C Electronic toll collection.
D Ticket dispenser in this lane.
Correct Answer: B Coin basket in this lane.
Explanation: This sign is used at toll plazas to direct traffic into a lane where the toll charge may be paid by putting the exact change into an automatic coin machine. This lane usually has a height barrier fitted to prevent large vehicles using it.
A Electronic toll accepted in any lane.
B Electronic toll not accepted in this lane.
C Electronic toll out of order in this lane.
D Payment in euros only in this lane.
Correct Answer: A Electronic toll accepted in any lane.
Explanation: This sign is used at toll plazas to direct traffic into a lane where the toll charge is collected electronically. When the vehicle passes through the plaza it is identified by means of an electronic tag fitted to the front windscreen. Payment will be collected via the users account. Only vehicles fitted with the tags are allowed to use those lanes.
6. What does this sign mean? Please choose one answer
A Parking on left only.
B Parking on left only.
C Slippery surface.
D Uneven surface.
Correct Answer: D Uneven surface.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that the road surface may be uneven, possibly due to the resurfacing of part of a lane. Proceed with caution.
A A driver may proceed before traffic on the other road.
B A driver may turn left but yield to traffic on the other road.
C A driver must not proceed in this direction.
D The driver must wait until the traffic lights turn green.
Correct Answer: B A driver may turn left but yield to traffic on the other road.
Explanation: A flashing left amber arrow at a junction means you may proceed left but must give way to pedestrians and traffic already coming through the junction on the other road.
8. What does this hand signal mean? Please choose one answer
A The driver intends to proceed straight ahead.
B The driver intends to reverse.
C The driver intends to slow down or stop.
D The driver intends to turn left.
Correct Answer: A The driver intends to proceed straight ahead.
Explanation: This hand signal informs other road users or a Garda directing traffic that the driver intends to proceed straight ahead.
9. What does this road marking mean? Please choose one answer
A Taxi set-down area.
B Traffic entering a box junction from right and left has the right of way unless continuing straight on.
C Traffic entering a box junction may have right of way over traffic from both right and left.
D Traffic must not enter unless they can clear the box junction without stopping, or when turning right.
Correct Answer: D Traffic must not enter unless they can clear the box junction without stopping, or when turning right.
Explanation: You must not enter the yellow box junction unless you can clear it without stopping or unless you are turning right and are prevented from doing so by oncoming traffic.
10. What does this road marking mean? Please choose one answer
A A driver may overtake.
B A driver may overtake.
C All traffic must keep to the left of the white line.
D Road narrows ahead.
Correct Answer: C All traffic must keep to the left of the white line.
Explanation: Where there is a continuous white line in the centre of the road, you are not permitted to: 1. Straddle or cross the white line; 2. Overtake another vehicle; 3. Perform a U-turn; or 4. Park on the road.
A Parking not allowed at the times and days shown.
B Parking only at times and days shown.
C Taxi parking only at the times and days shown.
D Taxi parking only outside the times and days shown.
Correct Answer: A Parking not allowed at the times and days shown.
Explanation: A single yellow line along the edge of a road means that you must not park there during the times shown on the accompanying information plate.
12. What do these road markings mean? Please choose one answer
A Continuous white lines ahead.
B Dual carriageway ahead.
C No overtaking allowed.
D No parking allowed.
Correct Answer: A Continuous white lines ahead.
Explanation: Double broken white lines along the centre of the road alert you to continuous white lines ahead. Do not cross them unless it is safe to do so.
13. What does this road marking mean? Please choose one answer
A No entry.
B Pedestrian crossing.
C Private vehicles not allowed.
D The road ahead is a cul-de-sac.
Correct Answer: A No entry.
Explanation: This road marking indicates a one-way street. You may not enter this street.
14. What does this traffic light mean? Please choose one answer
A All traffic must turn left only.
B Traffic is not allowed to turn left.
C Traffic turning left may proceed if the way is clear.
D Traffic turning left should prepare for full green to move off.
Correct Answer: C Traffic turning left may proceed if the way is clear.
Explanation: A green arrow (filter light) means that traffic may proceed in the direction of the arrow if it is safe to do so.
15. What do these signs together mean? Please choose one answer
A End of detour.
B End of road works.
C End of road.
D End of speed limit.
Correct Answer: A End of detour.
Explanation: Together these two signs indicate that a detour has ended.
16. What does this sign mean? Please choose one answer
A Bend in the road to the left ahead.
B Lay-by ahead.
C Slow lane ahead for heavy traffic.
D Traffic should cross back to the left-hand lane ahead.
Correct Answer: D Traffic should cross back to the left-hand lane ahead.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that the course of the road will return to the left ahead. This usually appears after a stretch where traffic was diverted to a right-hand lane.
17. What does this sign mean? Please choose one answer
A Bend in the road to the right ahead.
B End of - no overtaking - zone.
C Traffic calming measures ahead.
D Traffic should cross out to the right-hand lane ahead.
Correct Answer: D Traffic should cross out to the right-hand lane ahead.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that the course of the road will divert to the right ahead.
18. What does this sign mean? Please choose one answer
A Beware of vehicle with a wide load.
B Dual carriageway ends ahead.
C End of central reserve or obstruction.
D Tunnel ends ahead.
Correct Answer: C End of central reserve or obstruction.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that traffic previously separated by the central reserve or an obstruction will revert to two-way traffic.
19. What does this hand signal mean? Please choose one answer
A The cyclist intends to move in or turn left.
B The cyclist intends to move out or turn right.
C The cyclist intends to slow down.
D The cyclist intends to stop.
Correct Answer: B The cyclist intends to move out or turn right.
Explanation: This hand signal tells other road users that the cyclist intends to either move out or make a right hand turn. Drivers should be aware that cyclists could move out into the path of their vehicle without looking.
20. What does this hand signal mean? Please choose one answer
A The cyclist intends to move out.
B The cyclist intends to slow down or stop.
C The cyclist intends to turn left.
D The cyclist is signalling following traffic to overtake.
Correct Answer: B The cyclist intends to slow down or stop.
Explanation: This hand signal informs other road users that cyclist intends to slow down or stop. This may indicate that the cyclist is aware of some hazard ahead, so drive with extra care.
21. What does this hand signal mean? Please choose one answer
A The cyclist intends to slow down.
B The cyclist intends to stop.
C The cyclist intends to turn left.
D The cyclist intends to turn right.
Correct Answer: D The cyclist intends to turn right.
Explanation: This hand signal tells other road users that the cyclist intends to either move out or make a right hand turn. Drivers should be aware that cyclists could cross the path of their vehicle.
22. What does this sign mean? Please choose one answer
A Railway crossing ahead.
B School children crossing ahead.
C Temporary road surface ahead.
D Temporary traffic signals ahead.
Correct Answer: D Temporary traffic signals ahead.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that temporary traffic signals are in use ahead. You should prepare to slow down, approach with caution and comply with the signal displayed.
23. What does this sign mean? Please choose one answer
A Dual carriageway ahead.
B One-way street.
C Traffic may not stop.
D Two-way traffic.
Correct Answer: D Two-way traffic.
Explanation: This warning sign tells you that during roadworks there will be two-way traffic in operation ahead. Continue to drive with extra care.
24. What does this sign mean? Please choose one answer
A Nearside lane of two closed.
B Offside lane of two closed.
C T-junction ahead in the left lane.
D Traffic in nearside lane must turn left.
Correct Answer: A Nearside lane of two closed.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that that the nearside (left hand) lane is closed ahead. If you are in this lane you will need to move to the offside (right hand) lane when it is safe to do so.
25. What does this sign mean? Please choose one answer
A Do not drive on the hard shoulder.
B Nearside lane of three closed.
C No left turn.
D Overtaking permitted, except on the left lane.
Correct Answer: B Nearside lane of three closed.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that that the nearside (left hand) lane of three is closed up ahead. If you are in this lane you will need to move to the centre (middle) lane when it is safe to do so.
26. What does this sign mean? Please choose one answer
A Corner ahead on offside lane.
B End of dual carriageway.
C No stopping, except in offside lane.
D Offside lane closed ahead.
Correct Answer: D Offside lane closed ahead.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that that the offside (right hand) lane of three is closed ahead. Drivers in the nearside or centre lanes should be aware that traffic may merge from the right.
A Proceed only when beckoned to do so.
B Proceed using hand signals only.
C Proceed with caution.
D Proceed with hazard warning lights on.
Correct Answer: C Proceed with caution.
Explanation: This traffic control sign tells you that you may proceed with caution through road works.
A Proceed if road ahead is clear.
B Stop before or at the sign.
C Stop for school warden.
D Stop only if faced by oncoming traffic.
Correct Answer: B Stop before or at the sign.
Explanation: This traffic control sign at roadworks means you must stop.
29. What does this sign mean? Please choose one answer
A Building site ahead.
B Mud slide ahead.
C Roadworks ahead.
D Tree planting ahead.
Correct Answer: C Roadworks ahead.
Explanation: This warning sign tells you that there are roadworks ahead. You should approach with caution and be alert for a change in the road surface, and for the presence of machinery and road workers.
30. What does this sign mean? Please choose one answer
A Road narrows from the right.
B Series of bends ahead.
C Slippery road.
D Steep hill ahead.
Correct Answer: C Slippery road.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that the surface ahead is slippery due to mud or debris and there is an increased risk of skidding.
31. What does this sign mean? Please choose one answer
A A driver may overtake on the right only.
B Left-hand lane has an uneven surface.
C Road narrows from left.
D Slow lane ends ahead.
Correct Answer: C Road narrows from left.
Explanation: This warning sign tells you that there are roadworks up ahead where the road narrows from the left creating a potential hazard.
32. What does this sign mean? Please choose one answer
A A driver may overtake on the right only.
B Overtaking lane ends ahead.
C Right hand lane has an uneven surface.
D Road narrows from right.
Correct Answer: D Road narrows from right.
Explanation: Where there are roadworks up ahead, this warning sign tells you that the road narrows from the right creating a potential hazard.
33. What does this sign mean? Please choose one answer
A End of dual carriageway ahead.
B End of obstruction between lanes.
C Road narrows on both sides.
D Traffic merging from both sides.
Correct Answer: C Road narrows on both sides.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that the road narrows on both sides creating a potential hazard. Be prepared to slow down and drive with extra care.
34. What does this sign mean? Please choose one answer
A Flagman ahead.
B Football stadium ahead.
C Hitch-hiking permitted.
D Pedestrian crossing to right.
Correct Answer: A Flagman ahead.
Explanation: This roadworks warning sign tells you that the traffic flow ahead is controlled manually by a flagman. Be aware and follow directions given by the flagman.
35. What does this sign mean? Please choose one answer
A End of motorway.
B End of overhead bridge area.
C No bridges ahead.
D No overtaking.
Correct Answer: A End of motorway.
Explanation: This sign indicates the end of the motorway. You are leaving the motorway and its rules will no longer apply.